Vejen til et bedre afkast

Gør som pensionsselskaberne og de rigeste i samfundet – investér i unoterede værdipapirer!

Indlånsrenten for virksomheder er negativ – og godt på vej til at blive det for private. Og en 10-årig statsobligation giver under 2% i rente. Så hvad gør man så for at få et bedre afkast? De fleste ser på børsnoterede selskaber – eller bankernes
investeringsforeninger. Men interessant nok, så fokuserer de professionelle investorer mere og mere på ”alternative investeringer” – og det betyder som regel investering i unoterede værdipapirer – altså ikke børsnoterede. Og mens der er mindre end 150 virksomheder på Københavns Fondsbørs, så er der titusinder unoterede virksomheder, som ønsker eksterne investorer. Disse virksomheder er blot svære at finde, for indtil nu har der ike været en organiseret markedsplads.


Ny aktivklasse – tilgængelig for alle!

Kapitalfonde og Business Angels  har længe haft adgang til unoterede virksomnheder gennem deres netværk.Og samlet set har deres investeringer været meget lukrative. Nu demokratiserer investeringscrowdfundingplatformene adgangen til disse investeringsmuligheder for helt almindelige mennesker. Ikke alene åbnes der op for at alle kan investere. Beløbene starter også typisk ved 1000,- kr. så alle kan være med.

Maksimer afkast og minimér risici.

Med henblik på at minimere risici ved investering bør man som investor sprede investeringer hen over brancher og virksomhedernes udviklingsstadie. Dette kaldes opbygning af en  portefølje. Mange opstartsvirksomheder overlever ikke på lang sigt, og mange vækstvirksomheder kan ikke opretholde vækstraterne. Ved at etablere en portefølje øges sandsynligheden for at de succesfulde virksomheder mere end kompenserer for tab og/eller dårlige resultater i de øvrige virksomheder, hvorved den samlede investering giver et positivt afkast. Opbygning af en portefølje er dog ikke i sig selv en sikkerhed for positive afkast – men det øger sandsynligheden.

En nyligt offentliggjort rapport (September 2016) som analyserer samtlige investeringer på den Engelske platform Seedrs viser at investorer der har en portefølje på mere end 20 virksomheder outperformer de øvrige investorer.

Data fra England (AltFi Data Limited: Where are they now! November 2015) viser, at langt færre crowdfundede virksomheder set i f.t. gennemsnittet bliver nødlidende. Så gennem crowdfundingplatformene udvælger crowdén selv de virksomheder, der skal have investeringer – og sorterer de fra, som crowdén ikke tror på. Denne proces betegnes ofte som ”teh wisdom of the crowd”.

En af de store fordele ved crowdfundingplatformene som eksempelvis Crowdinvest.dk er netop muligheden for at kunne opbygge en portefølje. Minimum investering starter typisk ved kr. 1.000,-  og der vil over tiden være adgang til at investere i en række virksomheder på tværs af udviklingsstadie og branche.

Gå til blogindlæg

Kommentarer

SKRIV ET SVAR • Du skal vaere logget ind for at skrive et svar indlæg